CrossFit & Fysioterapia

CrossFit & Fysioterapia

_DSC488222222.jpg

Olin innoissani aloittaessani CrossFitin harjoittelun Stadifitin moderneissa tiloissa Stadiumin talossa Hietsun torin varrella, asiantuntevien ohjaajien valvovien silmien alla. Tämän tehokkaan liikuntamuodon ohessa erityistä huomiota on kiinnitetty lihasten liikkuvuuden ja kimmoisuuden ylläpitoon. Kunnollinen lämmittely ja venyttely ennen varsinaista treeniä on tärkeää. Raskaan harjoittelun ja kymmenien toistojen jäljiltä lihakset jumiutuvat helposti ja jumien avaaminen ilman jokapäiväistä huoltoa voi viedä pitkänkin ajan. Itselläni on tästä omakohtainen kokemus. 

Liikuntatuntien ohjaajien ammattitaito oikeiden liikeratojen löytämiseksi harjoitteissa ennaltaehkäisee virheasentoja, jotka esimerkiksi vipuliikkeissä (olkapäät) ja voimaharjoitteissa (selkä) aikaansaavat harmia. Virheliikkeitä kompensoivat puolestaan sellaiset lihakset, joiden alkuperäinen rooli ei ole anatomisesti tarkoitettu tällaiseen tehtävään. Ohjaajilla ei tietenkään ole mahdollisuutta pitää kaiken aikaa silmällä kaikkia kahdeksaa kuntoilijaa, jotka kymmeniä toistoja tehdessään saattavat jo väsymykseltään poiketa oikeanlaisesta tekniikasta lihaksiston samalla joutuessa aivan uudenlaiseen kuormitustilaan. 

Allekirjoittaneelle kehittyi keväällä kolmen kuukauden kuluessa kummallinen jumi oikeaan olkapäähän: käsivarren ulkokierto oli heikentynyt lopulta niin paljon, etten kyennyt kunnolla nostamaan laukun remmiä olkapäälleni. Säännöllisistä venyttelyistä ja crossball-hieronnasta huolimatta jumi ei tuntunut lainkaan hellittävän. 

Ratkaisu jumiongelmaan löytyikin läheltä! Stadifitin tiimiin kuuluvat myös asiantuntevat fysioterapeutit, joten varasin pikimmiten ajan asiantuntijavastaanotolle. Monipuolisen käsivarren hartiaseudun ja yläselän tunnustelun jälkeen fysioterapeutilla oli diagnoosi valmiina: Oikean olkapääni ulkokiertovoima oli miltei olematon hartian etupuolelta lapaan yltävän poikittaislihaksen jumittamisen vuoksi. Alkuperäinen syy olikin sitten yllättävän tuttu: tietokoneen hiiri, jota liikuttaessa käsi on päivittäin pitkiä aikoja jatkuvassa sisäkierrossa. Fysioterapeutin
ohjeistamana ryhdyin päivittäin suorittamaan lyhyitä liikesarjoja ulkokierron elvyttämiseksi. Vähitellen myös voimaharjoitteet tulivat mukaan, jossa puntti kädessäni, nojaamalla kyynärpäätäni polveen, laskin käsivarteni toistuvasti jarrutusliikkeellä pystyasennosta vaaka-asentoon. Muutaman viikon jumppaamisen jälkeen tuloksiakin alkoi tulla. Jumissa ollut lihas heräsi eloon ja muistutti minua olemassaolostaan pienellä kipuilulla, joka sittemmin hellitti. Kiitos tästä asiantuntevalle fysioterapeutille! 

Olkapääni nyt pikku hiljaa toipuessa mieleeni juolahti ajatus, että olisi aika ajoin luontevaa meille kaikille crossfittaajille käydä PT-tunnilla, jonka aikana perusliikeradat ja liikkuvuus käydään läpi, jotta tekniikka pysyisi hallussa ja harjoittelu pysyisi iälle ja kunnolle sopivissa raameissa, tavoitteita unohtamatta. 

Stadifit tarjoaa asiakkailleen paletin, jossa kaikki teholiikuntaan liittyvät näkökohdat otetaan huomioon. Itse aion jatkaa tästä eteenpäin lihashuoltoani kolmikannan merkeissä: CrossFit & mobility & physiotherapy. On edelleen upeaa todeta, että Stadifit seisoo sanojensa takana: ”Perfecting Human Movement”.

Juhani K.

Lisa Koivunen